Drvengrad


Ako od jezera Vrutci krenete ka selu Bioska, pa ka Kremnima i dalje ka Mokroj Gori, dolazite do čuvenog Drvengrada. Jedno sasvim neobično mesto, i ne sasvim obično etno-selo smešteno na brdu Mećavnik, na razmeđi između Zlatibora i Tare. Samo selo napravljeno je po zamisli reditelja Emira Kusturice, a za potrebe snimanja filma 'Život je čudo'.

Drvengrad predstavlja čitav grad u malom, koji se sastoji iz kompleksa brvnara ali sadrži sva gradska obeležja. U njemu možete naći i lokalnu crkvu, bioskopsku salu, restorane, galeriju kao i poslastičarnicu i pijacu na otvorenom. Sa jednog dela Drvengrada pruža se pogled na stanicu Jatare, kroz koju prolazi pruga uskog koloseka Šarganska osmica. Sama pruga predstavlja sekciju pruge izgrađene 1925. godine, koja povezuje Zapadnu Srbiju i Istočnu Bosnu, kao i doline Zapadne Morave i Drine.

Za posetioce jezera Vrutci koji su došli sopstvenim prevozom savetujemo da posetite ovo etno-selo, jer nije predaleko, a upotpuniće ceo vaš ugođaj i doživljaj jezera kao i celog užičkog kraja.


Glavna strana